Quantcast
Channel: e-ticaret – SHERPA Blog
Viewing all articles
Browse latest Browse all 15

Ürün detay sayfasının anatomisi

$
0
0

Diyelim ki, kullanıcınız anasayfanızdan, kategorinizden, arama yaparak, paylaştığınız bir bağlantıdan veya daha farklı bir yoldan geçerek satmak ya da sergilemek istediğiniz ürününüzün sayfasına ulaştı. Bu sayfa, bir satın alma sürecinin başlatılması hedeflenen önemli bir yerdir. Peki, bu sayfadan bir müşterinin beklentisi ve sizin göstermek istedikleriniz nedir? Bu iki sorunun cevaplarının yer aldığı kümeye genel olarak bir bakalım.

Kullanıcının görmek istedikleri Kullanıcıya gösterilmek istenilenler
Ürünün adı Ürünün adı
Ürünü yakından inceleyebileceği görseller (fotoğraf, video vb.) Ürünün görselleri
Ürün hakkında en önemli bilgilerin başlıkları ‘Neden bu ürün?’ sorusuna karşılık gelen cevaplar
Ürünün detaylı bilgileri Ürünün tamamını anlatan açıklama
Sipariş vermesi durumunda, ürünün ne zaman elinde olacağı bilgisi Kargolama süreniz
Ücret ve ödeme bilgileri Ürünün fiyatı ve tahsilat yöntemleriniz
Size ulaşabileceği bilgiler Müşteri hizmetleriniz
Varsa ürünün farklı seçenekleri Varsa ürünün seçenekleri ve alternatifleri
(Aksesuarlı bir ürün ise) Bu ürüne uygun ne var sorusunun cevapları Upsale yapmak için ürün ile alakalı diğer ürünler
Arkadaşıma göndermek/paylaşmak istiyorum Paylaşma seçenekleri
Eğer ürünü değiştirmek veya iade etmek isterse, bunu nasıl yapabileceğinin cevapları Değişim ve iade süreçleriniz
Hangi bölümdeyim? Kullanıcının nerede olduğunu anlamasını sağlayacak yol göstericiler (navigasyon ve breadcrumb)

 

Ürün Adı

Kulanıcı ürün sayfasına girdiğinde, nereden girdiğinden bağımsız olarak ürünün adını kontrol edecektir. Ürünün rengi her ne kadar görselinde belli olsa da, bu noktada da yazmalıdır. Bunun iki sebebi vardır: Birincisi, sitede yapabileceği kırmızı vb. aramalarda ürünün çıkmasını sağlamak. İkincisi ise, renklerin ekrandan ekrana farklılık gösterebilmesinden kaynaklı olası sorunlara karşı, görseldeki renge netlik kazandırmaktır. Ayrıca, markanın yanı sıra elinizdeki bilgilere göre model adı, işlev de ürün adının tamamını oluşturan modüllerdir.

Sitenizde yer alan ürün isimlerinin birbiri ile tutarlı olması ve müşterinin her girdiği üründe farklı bir algıya varmasından kaçınmak için ürün isimlerini, ürün gruplarınıza göre belirli şablonlar hazırlayarak, bu şablonlara uygun oluşturmanızda fayda vardır.

Ürün Görselleri

Ürün fotoğrafı, olabildiğince büyük bir şekilde yerleştirilmelidir. Okuma yönümüz doğrultusunda fiyatlar önce solda yer almalıdır. Above the Fold olarak belirttiğimiz sayfa ilk açıldığında müşteriye görünen kısımda taşmalar yapmamalıdır. Ürünün farklı versiyonları ile ilgili görseller, tamamen kendine özel sayfasında yer almalıdır. Ayrıca, ürünle birlikte tavsiye edilebilecek veya ona alternatif teşkil edebilecek seçenekler de yine Above the Fold alanının altında kalmalıdır.

Ürün fotoğraflarının nasıl olabileceği ile ilgili detaylı yazımıza ise şuradan erişebilirsiniz.

Ürün Bilgileri

Temel bilgiler ve detaylı bilgiler olmak üzere bu başlık iki farklı alt başlığa ayrılabilir.

Temel bilgiler, hem ürünü ekranda incelerken onu zihnimizde fiziksel olarak canlandırmamıza yardım eden hem de diğer ürünlerle arasındaki farkı net bir şekilde ortaya koyan, ilk etapta karşılaşılması gereken bilgilerdir. Örnek olarak ürün boyutları, materyali, diğer ürünlerden farklı olan ekstra bir özellikler verilebilir.

Detaylı bilgiler de ise, artık ürünün hikayesi en ince detaylarına kadar anlatılmalı ve kullanıcının kafasında herhangi bir soru işareti yaratabilecek tüm sorular cevaplanmalıdır. Bu alan ise temel bilgilerden farklı olarak sayfanın ilk görüntülendiği above the fold alanının dışında yer alabilir.

Teslimat Bilgileri

Kullanıcıların dikkat ettiği en önemli bilgilerden bir tanesi de, ürünü satın alması durumunda ne zaman kendisine iletilmiş olacağıdır. Farklı ihtiyaçlardan dolayı sipariş verecek olan kullanıcıların, ürünü ne zaman teslim almak istedikleri de yine bu ihtiyaç zamanı ile alakalıdır. Bu bilginin, ürünün ücret ve ödeme seçenekleri ile ilgili alanında yer alması, onu ayrıca bir arayıştan kurtaracaktır.

Ücret ve Ödeme Bilgileri

Evet, özellikle Türkiye’de bir çok kullanıcının, satın almalarında interneti tercih etmesine sebep olan parametremize geldi sıra. Bu fiyat politikaları zaman içerisinde çok farklı şekilde değişecek olsa da şimdilik ürün sayfasının anatomisini inceleyeceğimizden bunları atlıyorum. Bu yazımızda vurgulamak istediğim, onu, kullanıcı ürüne olan dikkatini kaybetmeden önce konumlayabilmenizdir.

Ürün fiyatı sepete ekle ile yan yana olmalı ve varsa adet seçimi ile doğrudan aktif ilişkili olmalıdır. Yani, adet arttıkça fiyat da bu seçime bağlı olarak değişmeli ve kullanıcının hesap yapmak için başka araçlara yönlenmesi engellenmelidir. Unutmayın, bir mağazada olsaydınız bundan üç tane alırsam sorusunun cevabını size satış danışmanı verecektir. Bu sorumluluk bir e-ticaret sitesinde ise tamamen sitenin kendi üzerindedir.

İndirimli ürünler müşteriye pozitif kelimelerle iletilmelidir. Örneğin kazancınız kelimesi ile. Bu ve bunun gibi kelimeler kullanıcınızın, sitenizden ürün alması halinde hissiyatını pozitif etkilemek adına etkilidir. Ayrıca 100TL indirim, %5 indirim gibi detaylı bilgi de isteğe bağlı olarak sunulabilir.

Müşteri Hizmetleri

Her zaman yanınızdayız! mesajı günümüz internet siteleri arasından sıyrılabilmeniz için önemli bir farklılıktır. Sorulan sorulara anında cevap verebileceğinizi gösteren telefon veya canlı mesajlaşma uygulamalarını ürün sayfalarınıza konumlandırmak, güven sağlamanızı sağlayacak ve kullanıcınıza sizin de aslında farklı bir coğrafyada da olsa gerçek dünyada var olduğunuzu gösterecektir. Profesyonelliğinize ve ürün bilginize güvendiğiniz bir noktadaysanız, bu mesajı ürün ile ilgili sorularınız için gibi bir başlıkla destekleyebilirsiniz.

Ürün Seçenekleri ve Alternatif Ürünler

Her zaman karşılaşabileceğimiz bir örnek olarak, tişört renklerini bu alanda örnek olarak kullanabiliriz. Tişörtün renkleri ve boyutları birer seçenek, aynı desene sahip bir sweatshirt ise bu ürüne alternatif olacaktır. Renk ve boyutlar ürünü almak isteyen bir kullanıcı için birinci derecede önemli olduğu için yine sayfanın üst kısımlarında yer almalıdır. Kullanıcı, beğendiği bir ürünün kendisine uygun olan seçeneğini ararken vakit kaybı veya araya giren başka bilgiler ile dikkat dağınıklığı yaşamamalıdır.

Alternatif ürünler ise kullanıcınız için ikinci seçenektir. Bu yüzden içinde bulunduğu ürün sayfasında tüm detaylar verildiğinde bile hala sayfa içerisinde aşağıya doğru yolculuğa devam ediliyorsa gösterilmesi hem mevcut ürüne olan odağını dağıtmayacak hem de daha fazla opsiyon aradığına işaret eden aşağı hareketinde ona bakın bu ürünümüz de sizin ilginizi çekebilir diyecektir.

Birlikte Satın Alınması Tavsiye Edilen Ürünler

Her zaman ihtiyaç dahilinde olmayabilecek bu durum, kullanıcının söz konusu ürünü tam anlamı ile incelerken öncelikleri arasında yer almayacaktır. Ancak, firma olarak upsale satış sepet ortalamanızı yüksek tutmanız adına sizin bir ihtiyacınızdır. Bu sebeple, yine ürünle olan ilişkisini ve mağazanızda bu şekilde, ne kadar ürün sergileyebileceğinizi göz önünde bulundurarak konumuna karar vermeniz gerekir. Ürün sayfası içerisindeki konumunu belirlemek için yanıtlanması gereken sorular şunlardır: ‘ürün ile ne kadar alakalı?’ ve ‘birlikte alınıp alınmaması zorunlu mu?’.

Paylaşma Seçenekleri

Kullanıcı, bir ürünü beğendiği için veya daha fazla bilgi almak için paylaşmak isteyebilir. Bu gibi durumlarda sosyal medya ortamlarını veya e-posta seçeneğini tercih edecektir. Bu bölüm, ayrıca, sosyal medya veya yorum platformları ile entegre çalışan bir alan da olabilir. Kullanıcının, karar mekanizmasını en çok etkileyen elementlerden biri de ürünü daha önce deneyimlemiş bir diğer kullanıcının yorumlarıdır. Ürünü detaylı açıklaması ile inceleyerek, daha fazla bilgi edinen bir kullanıcı hala ikna olmadıysa önceki müşterilerin yorumlarını da okumak isteyecektir.

Değişim ve İptal Adımları

Kullanıcınıza sürekli yardım etmek için müşteri hizmetleri bilgilerinizi paylaşmanın yanı sıra, işinizde profesyonel olduğunuzu gösteren noktalardan bir diğeri de süreçlerinize hakim ve bu konuda deneyimli olduğunuzu göstermenizdir. Kullanıcı, sizden ilk defa alışveriş yapmayı planlıyorsa ve bir sorun olduğu takdirde nasıl ilerleneceğini önceden görebilirse, size duyduğu güven artacaktır. Bu adımları uzun uzun ürün sayfası içerisinde yazmak yerine, bir link bağlantı vasıtasıyla farklı bir sekmede açılacak sayfa yardımıyla hem kullanıcıyı üründen uzaklaştırmadan hem de detaylı olarak verebilirsiniz.

Navigasyon

Siteniz üzerinde seyahat ederek veya dış bir bağlantı ile doğrudan ürün detay sayfasına gelen kullanıcılar, ürünün içerisinden sitede tam olarak nerede olduklarını bilmelidirler. Böylelikle ürün detay sayfasından ayrılıp, tekrar geri gelmek istediklerinde nereye bakacaklarını öğrenmiş olurlar. Sitenizin genel kategori başlıkları ve breadcrumb bağlantılar sayesinde bir üst kategoriye rahatlıkla geçiş yapabilir ve sitenizde daha uzun süre geçirebilirler.

Sonuç

Satış yapan firmalar için ürünlerini tanıtmak her şeyin önünde gelse de, ürünü inceleyen kişi satın alma kararını vereceğinden yapılan çalışmalarda onu alacağınız kararların merkezine koymak her zaman daha verimli sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır. Yukarıdaki yorumlar doğru bir analiz planlaması ve konumlandırması ile test edilebilir. Ayrıca A/B testleri ile de sayfa içerisindeki konumlandırmanız her zaman en iyi çıktıyı üretebilecek şekilde optimize edilebilir.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 15

Trending Articles


Mide ağrısı için


Alessandra Torre - Karanlık Yalanlar


Şekilli süslü hazır floodlar


Flatcast Güneş ve Ay Flood Şekilleri


Gone Are the Days (2018) (ENG) (1080p)


Yildiz yükseltme


yc82


!!!!!!!!!! Amın !!!!!!!!!


Celp At Nalı (Sahih Tılsım)


SCCM 2012 Client Installation issue